video
Maatschappij
Milieu

De vogel die niet kan vliegen

23 maart 2020
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Pinguins zijn grappige beestjes. Maar wat weten we eigenlijk over hen? Enkele KabaaLreporters trokken op onderzoek.

KabaaLreporters Loeka, Amina, Lindsay, Senne, Jelle en Paulien vinden pinguïns heel interessante dieren en willen er meer over weten. Waar leven deze schattige vogels? Wat eten ze? Hoeveel soorten zijn er? Waarom is het een bedreigde diersoort? Ontdek het allemaal hier!

Eén pinguïn, twee pinguïns, drie pinguïns … 

Er is niet zomaar één pinguïn, er zijn wel zeventien soorten! Onze KabaaLreporters deden vooral onderzoek naar de keizerspinguïn. Je herkent deze pinguïnsoort aan zijn witte buik, zwarte rug en gele kaken. De keizerspinguïn is de grootste pinguïn op aarde. Het verschil is dat de keizerspinguïn dikker is en grijze kuikens heeft, de koningspinguïn is ranker en heeft bruine kuikens. 

De pinguïn als bedreigde diersoort 

We kunnen nog allerlei interessante en grappige dingen vertellen over pinguïns, maar jammer genoeg zijn er ook minder leuke kanten aan het pinguïn-verhaal. Vijf van de zeventien pinguïnsoorten hebben het moeilijk om te overleven in het wild. De pinguïn is dus een heel bedreigde diersoort. Dit komt enerzijds omdat ze veel vijanden hebben: zeeleeuwen, orka’s, roofvogels … 

Maar hun allergrootste vijand is de mens

Hier zijn enkele redenen voor: 

  • De mens zorgt er voor dat er veel olie in het zeewater terecht komt. Door de olie gaat de waterdichte pels van de pinguïn kapot, waardoor hij kan sterven aan onderkoeling. 
  • De mens vist heel veel. Er wordt gezegd dat als we zo snel blijven vissen, er binnenkort geen vis meer in de zee is. Deze overbevissing zorgt ervoor dat pinguïns niet meer genoeg voedsel zullen hebben.
  • De mens is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Door de CO²-uitstoot van fabrieken, auto’s, vliegtuigen en schepen warmt de aarde heel snel op. Hierdoor is het zee-ijs rondom de Zuidpool aan het smelten, en dat is net het gebied waar de keizerspinguïn haar eieren uitbroedt. Wetenschappers zeggen dat als de opwarming zo doorgaat, er op het einde van deze eeuw geen keizerpinguïns meer zijn…


De allergrootste vijand van de pinguïn is de mens!
- WWF

Wist je dat… 

  • pinguïns niet kunnen vliegen, maar wel goed kunnen zwemmen?  Hun vleugels zijn niet helemaal volgroeid, waardoor ze deze gebruiken als vinnen.
  • pinguïnkoppeltjes heel hun leven samen blijven?  Ze herkennen elkaar aan hun stem.  
  • pinguïns vooral vis, inktvis en schaaldieren eten?  Ze duiken heel diep in de zee om te jagen. 
  • pinguïns op de Zuidpool (Antarctica) leven?  IJsberen kunnen ze dus nooit tegenkomen, want die leven op de Noordpool.  
  • bij de keizerspinguïn het mannetje de eieren uitbroedt?  Het vrouwtje gaat ondertussen op zoek naar voedsel. 
  • pinguïns een waterdichte vacht hebben?  Zo zijn ze extra beschermd tegen water en kou. 
  • pinguïns vaak op hun buik glijden om zich te verplaatsen?  Dit doen ze als hun pootjes te moe zijn om te wandelen.

En ze zijn ook heel erg grappig!