Gezondheid

Het lichaam en vreemde middeltjes

25 maart 2020
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Experte Sofie vertelt ons alles wat je moet weten over verboden middeltjes in de sport... en daarbuiten!

KabaaLmakers Noor, Linde, Ayisha, Ilio, Vincent en Debbie hebben allemaal een hobby of beoefenen een sport. Ze hebben dan ook heel veel vragen als het op sport aankomt. Er zitten zelfs enkele héél serieuze vragen tussen… Wij bij KabaaL zijn niet bang om op ontdekking te gaan en bespreken ook de enge onderwerpen! Daarom nodigden we experte Sofie uit om ons uit te leggen waarom drugs echt niet goed zijn, ook niet in de sportwereld.

HIERONDER LEZEN JULLIE HET INTERVIEW

Vincent: Hallo, wij hebben een paar vragen die we jou willen stellen want waar we nog niet veel over weten. Wil jij ons hierbij helpen?

Sofie: Ja natuurlijk!

Vincent: Wat betekent dat eigenlijk, drugs?

Sofie: Wat zijn drugs… Wel er zijn eigenlijk veel verschillende soorten. Kennen jullie het woordje ‘verslavend’? 

KabaaLmakers: Ja!

Sofie: Wel, drugs zijn producten waar je lichaam verslaafd aan geraakt. Ze veranderen ook dingen in je hoofd en bepalen hoe je gaat handelen en denken. Het is ook helemaal niet goed voor ons lichaam. Dat zijn enkele dingen die drugs verkeerd kunnen doen.

Vincent: Waarom gebruiken sporters dan drugs soms?

Sofie: Sporters nemen soms drugs waarvan je energie krijgt. Zij denken dat als ze dat nemen, ze nog meer energie gaan hebben, langer gaan kunnen volhouden of sneller gaan zijn. Maar eigenlijk is dat helemaal niet gezond voor hun lichaam natuurlijk!

Vincent: En het is ook valsspelen!

Debbie: Wat voor soort drugs gebruiken sporters dan?

Sofie: Sporters gaan vooral oppeppende middelen gebruiken waardoor ze hun moeheid niet voelen. Soms als we een zware dag hebben, zijn we ’s avonds heel moe. Sommige drugs zorgen er dan voor dat je lichaam dat niet voelt waardoor je langer kan doorgaan. 

Debbie: Zijn er ook gezonde drugs?

Sofie: Nee, er zijn geen gezonde drugs. In het begin denken mensen soms dat het gewoon leuk is maar elke keer dat ze het gebruiken, hebben ze meer en meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Je kan het vergelijken met een onschuldig stukje chocolade. Je kan een klein stukje eten maar als je altijd maar meer en meer wilt eten, is het niet meer OK. Drie pakken chocolade eten is heel ongezond natuurlijk!

Ayesha: Is een glaasje alcohol na het sporten gezond?

Sofie: Of het gezond is? Eigenlijk is alcohol nooit gezond… Als jullie 18 zullen zijn, zijn jullie volgroeid. Dat betekent dat jullie dezelfde grootte zullen blijven. Jullie hersenen die blijven echter wel nog eventjes doorgroeien, tot 25 jaar zelfs. Die blijven het langste doorgroeien en dat is waar alcohol en drugs het meeste effect op hebben. Als je jonger dan 25 bent en alcohol drinkt of drugs neemt, is dat dus niet goed voor de ontwikkeling van je hersenen. Dus om te antwoorden op je vraag: als je een glaasje drinkt en oud genoeg bent, is het nog altijd niet gezond, maar dan kan het niet zo veel kwaad.

Linde: Kan je sterven van alcohol?

Sofie: Jammer genoeg sterven er inderdaad mensen door te veel alcohol te drinken. Dat komt omdat ze op korte tijd te veel alcohol drinken en hun lichaam dit niet aankan. Ook als je elke dag alcohol drinkt, kan je daarvan sterven. Wisten jullie dat alcohol de meest dodelijke drugs is in België? Dus eigenlijk nemen heel veel mensen in België drugs omdat ze alcohol drinken. Er is wel een groot verschil want alcohol is in België niet verboden en andere drugs wel.

Noor: Da’s toch echt raar?

Sofie: Ja, maar dat komt eigenlijk door onze geschiedenis. Vroeger was er een hele erge ziekte, de pest. Dat zat o.a. in het water en mensen mochten geen water meer drinken want dan stierven ze. Daarom gingen ze bier gaan drinken om gezond te blijven. Daarom is het nu nog altijd normaal voor ons om alcohol te drinken maar we mogen niet vergeten dat het toch verslavend is en niet goed is voor ons lichaam.

Als ik hoofdpijn heb, dan gebruik ik dus ook drugs?
- Vincent

Ilio, Noor en Linde: Van waar komen drugs eigenlijk? Waarom heeft iemand ze uitgevonden?

Sofie: Elke drugs heeft een eigen geschiedenis maar meestal komen ze voort uit de ontwikkeling van een medicijn. Dan ontdekten mensen dat het medicijn niet enkel een goede werking had tegen een ziekte maar gebruikten ze het ook voor andere dingen. Medicijnen kunnen dus ook een soort van drugs zijn.

Vincent: Maar dan neem ik drugs als ik hoofdpijn heb!

Sofie: Eigenlijk wel maar als een dokter jou gezegd heeft hoeveel je mag innemen en wanneer je moet stoppen, is dat OK en moet het soms ook echt. Het Engelse woord voor ‘medicijn’ is drugs en dat kan je in de ‘drug store’ gaan kopen. Als je een medicijn neemt, moet je altijd heel zeker zijn dat je de raad van de dokter goed opvolgt, dan kan er niks misgaan.


KabaaLmakers: Bedankt Sofie voor al je antwoorden, we hebben veel bijgeleerd!


Wist je dat...

  • alcohol eigenlijk een soort vergif is?
  • alcohol de meest dodelijke drugs is?
  • drugs het Engelse woord is voor ‘medicijn’?

organiseer een redactiedag in jouw klas!

Zin om met jouw klas mee te schrijven aan ons volgende magazine? Bespreek het met je juf of meester en neem contact met ons op. Misschien slaan wij onze redactietenten wel op in jouw school binnenkort...

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60