Gezondheid

Slapen als een roos, dat doe je zo!

24 januari 2019
Door:  Kabaal
Wist je dat we tot voor kort eigenlijk niet wisten waarvoor slapen nodig was? KabaaLmakers Angelo, Cleo, Milo, Cornika en Lina plozen het uit en geven hun professionele tips mee voor andere kinderen!

Maar slapen, dat doe ik toch al elke nacht?

Correct, normaal gezien slapen we elke nacht en dat maakt ons allemaal een beetje slaapexpert. Of toch niet helemaal? Bij wat opzoekingswerk kwamen we erachter dat vele kinderen helemaal niet zo goed slapen. Integendeel, bijna 3 kinderen op 10 heeft last van een slaapprobleem. Dat zijn omgerekend ongeveer 6 kinderen in de klas van onze KabaaLmakers! Hoe komt dat toch? En hoe kunnen we deze kinderen helpen beter slapen?

De grootste slaapontdekkingen

We namen de computer en wetenschappelijke magazines erbij om meer te weten te komen over slaap. Zo hebben we ontdekt dat een kind in het 6de leerjaar ongeveer 10 à 11 uur moet slapen per nacht. Dan zijn de hersens goed uitgerust en kunnen ze groeien.

Maar dat is lang niet alles. In het magazine vonden we ook heel veel informatie terug over blauw licht. Dat begrepen we eerst niet heel goed, maar eenmaal we wat verder doorlazen, leerden we dat blauw licht slecht is voor onze hersenen vóór het slapengaan. Door te veel blauw licht denken onze hersenen dat het nog dag is en blijven ze langer wakker.

Nog een grappig weetje dat we ontdekten, was dat jongens vaker over jongens dromen en meisjes evenveel dromen over meisjes als over jongens. Dit gaan we de volgende dagen en weken uittesten en op onze dromen proberen letten!

Ik kijk vaak nog op mijn gsm als ik in bed lig en luister naar muziek. Ik weet niet of het blauw licht mij wakker houdt, maar de muziek helpt me goed te slapen.
- Cleo

Voldoende slaap is belangrijk!

Onze KabaaLmakers slapen gelukkig heel goed en ze willen hun tips delen met andere kinderen die niet goed slapen. Want ze beseffen dat het belangrijk is om goed te slapen als je bijvoorbeeld een grote toets, examen of gewoon een drukke dag hebt de dag erna. Door te weinig te slapen, kunnen kinderen zich niet goed meer concentreren in de klas en zijn ze sneller chagrijnig. Hoe je goed kan slapen is voor iedereen anders. Daarom zijn sommige tips heel persoonlijk.

De spaghetti move – een persoonlijke tip!

De KabaaLmakers zijn het er allemaal over eens dat tips om beter te slapen heel persoonlijk zijn en  dat je gewoon zo veel mogelijk moet uitproberen en moet kijken wat voor jou het beste werkt. Hun persoonlijke favoriet is de “spaghetti move”, die ze graag uitbeelden.

Een vriend heeft een soort slaapoefening uitgevonden die hij de ‘spaghetti move’ noemt. Hij herhaalt deze oefening elke avond voor het slapen en zegt dat hij hier beter door kan slapen.”
- Milo

De KabaaLtips om beter te slapen:

 • Test verschillende soorten ondergrond of matrassen uit
 • Neem een warme douche
 • Probeer een vast slaapritueel te vinden
 • Probeer een houding te vinden waarin je comfortabel ligt
 • Luister naar rustige muziek
 • Ververs regelmatig je lakens, dat ligt extra goed!
 • Ga naar het toilet vóór het slapengaan
 • Slaap met een voorwerp (kussen, knuffel, …) dat je op je gemak doet voelen
 • Lees een beetje in bed
 • Slaap met het raam open voor genoeg frisse lucht
 • Vermijd blauw licht van de gsm, tv, tablet, …

Hanne Styfhals

Jeugd- en Kinderwerker