Maatschappij

Hoe werkt Karrewiet?

24 maart 2020
Foto's:  Kabaal
Karrehoe? Karrewiet! OF Hoe steek je een jeugdjournaal in elkaar?

KabaaLreporters Chloé, Niels, Lune, Yasmine, Lentel en Sophie zijn heel nieuws-gierig! Zij wouden heel graag weten hoe Karrewiet het nieuws maakt en daarom nodigde KabaaL Michiel van de Karrewiet-redactie uit – cool!

Hallo Michiel, wat doet Karrewiet juist? 

Bij Karrewiet maken we elke dag nieuwsuitzendingen voor Ketnet. Die kan je ook op de website van Ketnet terugvinden. Ook op Instagram posten wij elke dag nieuwsberichten.

Hoe lang werk jij al bij Karrewiet?

Ik werk al een jaar en half bij Karrewiet, dat is eigenlijk nog niet zo heel lang. Ik maak deel uit van een redactieploeg van ongeveer vijftien personen en mijn taken zijn online naar nieuws zoeken, bellen naar experten met de vraag voor een interview, kinderreporters regelen en nieuwsreportages maken. 

Waar vind je die kinderreporters dan? 

De kinderreporters zijn kinderen die een mailtje sturen of via een andere weg op onze lijst terechtkomen. Wij verzamelen hun namen en interesses en kiezen een reporter op basis van waar ze wonen. Als we een nieuwsbericht filmen in Leuven bijvoorbeeld, dan kiezen we ook een kinderreporter van Leuven.

Als we een nieuwsbericht filmen in Leuven, dan kiezen we natuurlijk een kinderreporter van Leuven.
- Michiel

Hoe ziet jullie studio eruit? 

Wij zitten in dezelfde studio waar ook het Journaal en het weerbericht worden opgenomen. Onze nieuwsankers Jelle en Mariam staan voor een groot groen scherm en daar worden alle beelden op geprojecteerd. Er zijn drie verschillende camera’s aanwezig.

Hoe lezen zij het nieuws dan voor? 

Mariam en Jelle maken hun eigen tekst vóór de nieuwsuitzending. Die teksten worden dan op een scherm geplaatst zodat zij ze gewoon kunnen aflezen tijdens de opname voor Karrewiet.

Wat gebeurt er als ze iets fout zeggen? 

Wij nemen Karrewiet op in één stuk, alsof het live zou zijn. Als zij iets fouts doen of zeggen dan moeten ze helemaal opnieuw beginnen. Als het maar een kleine fout is dan laten we het er soms in staan of als het niet te veel werk is, knippen we het foute stukje eruit.

Hoeveel opnames gebeuren er op een dag? 

We maken elke dag een nieuwsuitzending met twee langere reportages die ongeveer 2 minuten duren. Het Karrewiet-nieuws dat jullie vandaag zien, is ook vandaag gemaakt. Soms maken we in de namiddag ook nog een reportage die niet heel dringend is en die komt dan in een latere Karrewiet-aflevering.

Moeten Jelle en Mariam naar de make-up?

Ja, in de studio schijnt er een heel fel wit licht, zodat alles mooi verlicht wordt. Als Mariam en Jelle geen make-up zouden dragen dan zouden ze er zelf heel wit uitzien. Daarom krijgen ze voordat het Karrewiet-nieuws begint een kleurtje met make-up.

Hoe komen jullie aan alle filmpjes van over de hele wereld? 

Wij hebben eigenlijk een deal met andere journalisten over de hele wereld. Als zij beelden maken, dan mogen we deze gebruiken omdat we ervoor betalen. Soms vragen we ook aan VRT-journalisten om ook voor Karrewiet een stukje op te nemen in het buitenland.

Als je ook een reporter van Karrewiet wilt zijn kan je een mailtje sturen naar het e-mailadres info@karrewiet.be