Cultuur
Hobby

Kinderen geven zelf kleur aan eigen Kettevilla

14 juni 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Carte blanche in een leegstaand appartement.

Wat zou jij doen als je samen met je vrienden uit de buurt een blanco appartement ter beschikking krijgt en hen er volledig je zin mag doen? Samen met kunstenaar Samuel Vanderveken gingen de buurtkinderen uit Schorenshof aan de slag om hun villa vorm te geven. Wij mochten alvast een kijkje gaan nemen in ‘de Kettevilla’.

Deze editie van ALS OOIT denken de kinderen tijdens het doelabo samen na over educatie. Wat is ‘leren’? Wat wil ik zélf leren? Hoe en waar? Negen kunstenaars onderzoeken deze vragen samen met Leuvense scholen en naschoolse jeugdwerkingen. Wij gingen op bezoek in Schorenshof en vonden antwoorden in de Kettevilla.

Zodra de deur opengaat, zie je dat dit appartement helemaal van de buurtkinderen is. Vrolijke tekeningen lachen je toe vanaf elke muur. De vloer van de leefruimte is ook voor de helft van een kleurtje voorzien. En die andere helft? Die staat vol met voetafdrukken. Alsof er iemand op blote voeten door de verf heeft gelopen. Alsof? Zo is het dus echt gebeurd! Zowel groot als klein komen hier aan hun trekken. In elk hoekje valt wel iets te ontdekken.  Grote kunst van kleine kunstenaars!

Grote en kleine schilders

Samuel begeleidt de kinderen in artistieke traject. Hij werkt en woont in Brussel, maar zakt graag af naar Leuven om de kinderen te inspireren EN om geïnspireerd te worden.

Samuel: In het begin van het project startte ik steeds vanuit een opdracht met de kinderen. Al snel zag ik echter dat de opdracht vergeten werd en de kinderen zelf met initiatieven kwamen. Dat was het moment waarop ik besefte dat ik nog minder moest sturen en het geheel helemaal in hun handen moest geven. Soms lijkt het allemaal wat chaotisch, maar elke spat verf in dit appartement is volledig hun werk. Als schilder leer ik veel van de kinderen. Ze denken niet na over de boodschap die ze willen brengen. Ze zetten hun emoties van de dag zonder filter op de muur. Kwaad is kwaad en gelukkig is gelukkig. Zo simpel is het gewoon!


Echt cool dat we hier gewoon op de muren en vloer mogen verven en tekenen. Dat mag thuis niet.
- Kosar

Kosar (11): Ik ben hier bijna elke week geweest. Mijn schilderwerk heb ik helemaal zelf gemaakt. Al heb ik wel Samuel moeten vragen om te helpen de tape te verwijderen. De ladder was in gebruik en ik kon er niet bij. Vandaag moet ik nog mijn cactussen schilderen en dan ben ik klaar. Echt cool dat we hier gewoon op de muren en vloer mogen verven en tekenen. Dat mag thuis niet. Al zou ik wel graag mijn eigen kamer eens opfleuren. Ik heb de smaak helemaal te pakken.


Als echte kunstenaars


De volledige Kettevilla verhuizen naar OPEK is natuurlijk onmogelijk. Maar het werk van de de kinderen die met de andere kunstenaars aan de slag gingen, vindt er wel een plek. Tussen 11 maart en 29 april mogen de kinderen er hun artistieke antwoord op de startvragen tentoonstellen. Als echte kunstenaars. Een onvergetelijke ervaring!