Hobby
Gezondheid

Kooktips van de Kleine Chef!

19 november 2019
Foto's:  Kabaal
Kok Pieter van de kleine chef liet een smos kaas (of toch een heel smakelijk verhaal) uit zijn neus peuteren door onze KabaaL reporters.

Koken is zeker niet saai! Dat bewijst kok Pieter aan de reporters van basisschool De Klare Bron. (Nevena, Nikki, Giulia, Otto, Uma, Clara en Vic)

Hij werkt bij de Kleine Chef en is een specialist van lekkere, gekke recepten. Klinken sandwich-slangen, eetbare tattoos, roze bloemkool en toverdrankjes jou lekker in de oren? Lees dan zeker dit smakelijke interview!

Hoelang ben jij al kok en in welk restaurant werk jij? 

Pieter: Ik heb tien jaar geleden een opleiding tot kok gevolgd bij de bekende koksschool Spermalie in Brugge. Nu werk ik al 1 jaar bij de Kleine Chef. Dat is niet echt een restaurant, maar wij organiseren leuke kookkampen en kookworkshops voor kinderen

Waarom heb je dit werk gekozen?

Pieter: Ik eet graag, ik kook graag en ik vind het leuk om met kinderen te koken. Het is heel fijn en ik zou het zeker aanraden!

Heb je zelf al recepten verzonnen? 

Pieter: Ik maak superveel speciale of gekke desserts. Bijvoorbeeld chocoladelolly’s of eetbare bellenblazers.

Ik wil jullie ook Tongtattoo’s laten uitproberen! Dat zijn tattoos van snoeppapier waarmee je eerst een tattoo op je tong zet en daarna mag je het papiertje opeten. 

Ik heb een kookwedstrijd gewonnen door een speciaal dessert met Sprite-smaak!
- Pieter

Waarom draag je een witte koksvest?

Pieter: Die koksvesten of schorten zorgen ervoor dat je kledij niet vuil wordt, maar ze bestaan ook in andere kleuren dan wit. Ik heb er ook blauwe, zwarte en zelfs roze! 

Welke ingrediënten gebruik je vaak? 

Pieter: Wij werken veel met gekke groenten, zoals paarse wortelen en roze bloemkool en ook veel met chocolade. We proberen vooral origineel te zijn met het eten dat we maken. 

Kiezen jullie voor gezond eten of ongezond? 

Pieter: We proberen veel gezond te koken, zoals met die gekke groenten. Desserten maken we ook veel en dat is minder gezond. Daarom proberen we veel af te wisselen en op de kookkampen maak je altijd beiden! 

Is hygiëne belangrijk in de keuken? 

Pieter: Handen wassen is belangrijk en je tafel terug proper maken. Ook moet je opletten met dingen die je in de frigo zet. Wij zetten daar altijd de datum op, zodat het zeker niet kan beschimmelen. Bij ons moet lang haar niet in een netje, maar wel altijd in een staart, want haren in je bord is niet echt smakelijk.

Nu is het aan jullie om de keuken in te duiken. 

Suikervrije aardbeienijsjes

Ingrediënten

voor zes stuks 

250 gram aardbeien
1 banaan
100 gram Griekse yoghurt
eventueel een drupje honing

Wat moet je doen?

  1. Gooi de banaan en de Griekse yoghurt in een keukenmachine. Je kunt ook een blender gebruiken of je staafmixer. Maal het tot een egaal mengsel. Voeg eventueel een drupje honing toe om het ietsje zoeter te maken.
  2. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Gooi ze erbij en maal het nog eventjes kort. Ik vind het wel lekker als de stukjes aardbei net ietsje grover blijven. Wil je wel graag een helemaal egaal mengsel? Zet dan de keukenmachine/blender/staafmixer een minuutje langer aan het werk.
  3. Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes. Steek er een stokje in en laat ze minimaal vijf uren in de vriezer staan.
  4. Krijg je ze niet zo makkelijk uit het vormpje? Houd het vormpje dan heel eventjes onder de hete kraan, dan schieten de ijsjes er zo uit.

Meer lekkers ontdekken: je vindt het via www.dekleinechef.be of op Facebook en instagram (@dekleinechef90)