video
Buiten
Sport

Open Gym, door sporters, voor iedereen

2 mei 2019
Onze KabaaLreporters uit De Krullevaart gooiden de spieren los in Open Gym...

Ben jij een echte sportieveling? Ben jij steeds op zoek naar een plek om je energie kwijt te spelen? Dan is Open Gym misschien wel iets voor jou… Wat is Open Gym? Dat gingen onze reporters Louis, Jaldert, Kobe, Feeke en Ausrine voor jullie uitzoeken? Het werd een boeiend gesprek met oprichter Gil.

Wat is Open Gym eigenlijk?

Dat is een plek waar je kan sporten met of zonder begeleiding. Hier, op deze locatie, mikken we op iedereen: jonge mensen, oude mensen, anderstalige nieuwkomers, vluchtelingen. Iedereen is hier altijd welkom. Zolang je maar respect hebt voor het materiaal en de andere sporters hier. Op elk moment van de dag kan je hier sporten, volledig gratis. Zo kunnen ook mensen met minder budget hier hun ding doen. Wil je toch iets bijdragen, dan mag je een vrije gift doen. Daarmee onderhouden we de bestaande toestellen of kopen we nieuw materiaal aan.

Kan je hier ook ‘s nachts sporten? Dan is het toch te donker?

Daar hebben we een oplossing voor. Als het donker wordt, kan je hier lampjes gebruiken. We lenen hoofdlampjes op die we opladen aan ons zonnepaneel. Ook onze vaste lampen krijgen stroom van het zonnepaneel via een gerecycleerde autobatterij.

Hoe kwamen jullie op het idee en open gym te bouwen?

Toen wij niet meer terecht konden in ons vaste sporthalletje hebben we hier een constructie gebouwd. Eigenlijk niet reglementair, maar de stad vond ons initiatief sympathiek. Ze hebben ons financieel wat gesteund. Er kwamen steeds mensen bij. Nu wordt Open Gym gedragen door vele vrijwilligers en zien we behoorlijk wat mensen die hier komen sporten.

Eigenlijk was onze eerste constructie niet reglementair, maar de stad vond ons initiatief sympathiek.
- Gil

Waar halen jullie het materiaal om al die hindernissen en sporttoestellen te bouwen?

Daar horen leuke verhalen bij. Voor onze klimconstructies gaan we voornamelijk naar een boer die van alles heeft opgekocht van een failliet gegane podiumfabrikant. Van hem kopen we onze materialen. Zo is het zeil waar jullie op zitten ooit onderdeel geweest van het podium van de Rolling Stones, een bekende rockband. Maar we hebben ook materiaal uit een oude brandweerkazerne, afgedankte matten van Decathlon en onder de het zeil van de boksring liggen 60 matten die de kringwinkel anders zou wegsmijten. Mensen spreken ons soms ook aan. Ze hebben vaak thuis nog iets staan dat ze niet meer gebruiken en willen het ons graag doneren.

Hoe bouwen jullie al die constructies dan?

Met de centen van de stad hebben we een hele hoop werktuigen kunnen kopen. Daarmee bouwen we alles. Axel, die de Open Gym mee oprichtte, heeft bouwtechnieken gestudeerd. Hij tekent dan een plan. Zijn programma is super cool. Het laat ons weten hoe lang elke balk moet zijn of waar we juist een gat moeten boren.

Is alles hier uitgetest? Is elk toestel veilig?

Ja, wij testen natuurlijk alle toestellen uit. Als je ze gebruikt waarvoor ze dienen, dan loopt alles op wieltjes. Zo ben je best met twee als je gaat klimmen. Ook alcohol is hier niet welkom. Drinken en sporten; dat is vragen om problemen. Wij hebben ook een sportverzekering, moest er dan toch iets voorvallen.

Welke sporten kan je hier allemaal doen?

Er zijn hier verschillende zones. Onze klimzone wordt natuurlijk gebruikt om te klimmen. In de boksring kan je terecht voor boksen, judo, breakdance, yoga en zo veel meer. We hebben ook een zone voor krachttraining. We proberen om iedereen aan te sporen om krachttraining te doen in functie van hun sport en niet om enkel en alleen een gespierd lichaam te krijgen. Hier heerst geen machocultuur, krachttraining dient hier vooral om je beter te maken in je eigen discipline.

Worden jullie spullen hier nooit gestolen?

Dat is een hele goede vraag. Hier wordt eigenlijk niet zo veel gestolen. We geven iedereen die hier komt veel vertrouwen, maar laten hen ook verantwoordelijkheid opnemen voor de Open Gym. Zo krijgt iedereen hier inspraak over hoe de zaken gaan en kan iedereen zijn of haar idee in de groep gooien. Wanneer er ergens iets stuk is kan iedereen dat ook melden door ons even op te bellen. Wij proberen dan de reparatie zo snel mogelijk uit te voeren. Zo wordt dit een plek voor en VAN iedereen. Wie hier komt sporten draagt mee de verantwoordelijkheid voor deze plek en zal dus niet zo snel iets stelen of stuk maken geloven wij.

Mogen wij hier met de klas dan ook komen sporten?

Natuurlijk! Jullie zijn heel erg welkom. Zolang jullie je ook aan de weinige afspraken houden die hier zijn en jullie deze plek met respect behandelen, mogen jullie langskomen zo vaak jullie willen. 

Een initiatief van