Avontuur
Technologie

Kampen bouwen 2.0

28 november 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Tijdens de voor- en naschoolse opvang leven kinderen zich uit met Hop Up. Ze gaan zelf aan de slag met de bouwblokken en creëren hun eigen uitdagende speelomgeving.

We vallen binnen in Freinetschool De Appeltuin tijdens de naschoolse opvang. Op de speelplaats spelen de kinderen een potje voetbal, maar binnen in de zaal is er heel wat anders aan de gang. Kinderen liggen rustig te lezen in hun zelf gebouwde hangplekje of bouwen samen aan een kamp met de Hop Up speelelementen. 

KinderKuren kocht deze set speelblokken onlangs aan om de kinderen te stimuleren in hun spelen. Elke paar maanden verhuizen de blokken naar een andere locatie. De kinderen worden als het ware ontdekkers, onderzoekers en uitvinders. Fantasie en vindingrijkheid zijn troef.

We kruipen gezellig mee in een van de kampen en slaan een babbeltje met Ebbe (6) en Rein (11). Zij vertellen ons waarom ze Hop Up de max vinden.

Ebbe

"Ik heb vandaag samen met een vriendje ons eigen kamp gebouwd. In ons huisje liggen zitkussens om te rusten. We hebben ook een echte verdedigingsmuur. De blokken hebben een speciale vorm. In sommige blokken zitten gaten, daar kan je doorkruipen of andere kinderen door bespioneren. Dat is echt leuk. Alleen spijtig dat aan het eind van de dag weer alles wordt afgebroken. Gelukkig heb ik nog heel wat toffe ideeën om volgende keer iets te bouwen."

De ene dag staat hier een groot kamp, de volgende dag bouwen we een gezellig leeshoekje. Elke keer is het weer iets anders!
- Rein

Rein

"Soms bouwen we een groot kamp met alle kinderen van de opvang samen, op andere momenten bouwt iedereen aan zijn eigen ding. Dat leidt af en toe wel tot wat discussie, vooral bij de kleinsten. Iedereen wil immers zo veel mogelijk blokken om mee te bouwen. Gelukkig lossen we dat steeds op door goede afspraken te maken."

"Het leuke is dat de blokken niet veel wegen, ook al zijn ze behoorlijk groot. Je kan ze gemakkelijk alleen stapelen. Met de 10 blokken die we hier hebben, zijn er al heel wat toffe dingen gebouwd."

"Vandaag maakte ik een knus leeshoekje om lekker in te hangen met een boek. Een plekje waar de anderen me even niet storen, volgende keer bouwen we misschien wel weer samen. Dat hangt af van de zin en de inspiratie van de dag."


Een initiatief van