Mening

De middelbare school... hemel of hel?

23 januari 2019
Je zit in het zesde leerjaar. Volgend schooljaar ga je naar een nieuwe school. Best spannend! Onze kinderreporters deden alvast onderzoek naar wat hun volgend schooljaar te wachten staat.

Je laatste schooljaar in de lagere school vliegt voorbij. Na de zomer ga je naar een nieuwe school. Eentje met andere regels en afspraken. Daar heb je vast heel wat vragen bij. Zita, Stef, Juno, Niels en Roos gaan op onderzoek en halen Stijn de pieren uit de neus. Als journalist is hij gespecialiseerd in het onderwijs. Wat doen leerlingen graag? Hoe werken kinderhersenen? Hoe denken leraren over hun beroep? Dat zijn de vragen die hij dagelijks onderzoekt. Onze reporters ontmoeten Stijn in het station van Leuven boven een tas dampende chocomelk…

Wat zijn de grote verschillen tussen de lagere school en het middelbaar?

Stijn: Op je lagere school heb je meestal een hele dag door dezelfde juf of meester. Die kent de klas goed en houdt rekening met de individuele karakters in de groep. In het middelbaar zie je op een dag vaak 5 of zes verschillende leraren. Soms kennen die je iets minder goed. Ze hebben ook telkens een andere aanpak. De ene leraar kan al eens lachen met een mopje, bij de andere kan dat helemaal niet. Dat vraagt een serieuze aanpassing van jou, als leerling.

Je vrienden en vriendinnen veranderen ook natuurlijk. Misschien blijven er nog een paar vriendjes over van je vorige school, maar je zal er ook heel wat nieuwe maken. De speelplaats loopt vol met mogelijkheden. Je hebt de keuze uit een hele hoop kinderen die vaak net zo hard op zoek zijn naar nieuwe vrienden als jij.

Waar moet ik op letten om een school te vinden die bij me past?

Stijn: Ga zeker de verschillende scholen in je buurt eens bezoeken. Vaak houden die scholen opendeurdagen. Dat is de ideale moment om er eens te gaan neuzen. Let op! Vaak wordt op zo’n dagen alles wel wat mooier voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Praat er dus niet alleen met de leraren, maar als het kan ook met leerlingen die er al op school zitten. Zij kunnen je perfect vertellen hoe het er dagelijks aan toe gaat binnen de schoolmuren.

Benieuwd naar de scholen in je buurt? Ontdek ze via www.onderwijskiezer.be

Tijdens een opendeurdag stellen ze vaak alles nogal rooskleurig voor. Praat er dus niet alleen met de leraren, maar vooral met leerlingen die er al op school zitten!
- Stijn

Hoe kies ik de juiste studierichting?

Stijn: Kijk vooral naar de dingen die je nu op school leuk vindt en goed kan. Wat zijn jou interesses en talenten? Dat is super belangrijk. Maak een keuze waar je je goed bij voelt in samenspraak met je ouders en je klasleraar. Denk nog niet te hard in functie van wat je later als beroep wil doen, dat kan de komende tijd nog veranderen. Laat die specifieke keuze voor binnen een aantal jaren.

Hoe vind ik mijn weg in die grote, nieuwe school?

Stijn: Daarvoor heb je in eerste instantie je klastitularis. Dat is een van je leraren die verantwoordelijk is voor jouw klas. Je klastitularis kan je alles vertellen over de regels en afspraken binnen je nieuwe school. Waarschijnlijk krijg je op de eerste schooldag een rondleiding op het schooldomein van hem of haar. Heb je daarna nog vragen, dan kan je die steeds stellen.

Sommige scholen werken ook met peters en meters. Dat zijn oudere leerlingen die je de weg wijzen op je nieuwe school, ook zij staan steeds voor je klaar.

Maak je alleszins geen zorgen. Op dag 1 zal alles nieuw en anders lijken, maar binnen de kortste keren ken je je nieuwe school op je duimpje!

WEG MET EXAMENSTRESS!

  • Plan steeds goed vooruit en begin op tijd te studeren. Een goede planning zorgt voor een gerust gemoed.
  • Studeren doe je best op een rustige plek. Zoek een plekje waar jij je goed voelt en waar je niet wordt afgeleid.
  • Ga op tijd slapen, je hersens werken door in je slaap en verwerken de leerstof.
  • Plan pauzes in tijdens het studeren. Zorg dat je af en toe ook iets leuks doet. Ga met de hond wandelen, ga sporten, …
  • Is je hoofd een grote chaos van al dat studeren? Leg je op de zetel met je ogen dicht. Probeer zoveel mogelijk verschillende geluiden te registreren. Focus enkel op wat je hoort. Zoek zo weer rust tussen je oren.

Hoe maak ik nieuwe vrienden?

Stijn: Dat zal snel gaan. Je leert veel nieuwe mensen kennen. Misschien moet je vrienden die je nu hebt loslaten en ga je hen minder vaak zien. Maar er zullen zoveel nieuwe vrienden bij komen.

Vooral tijdens de eerste weken van het schooljaar worden er heel wat kennismakingsspelen gedaan in de les. Dat is de ideale moment om eens te kijken welke medeleerlingen jou liggen. Neem je tijd om je klasgenoten en de kinderen op de speelplaats te leren kennen en onthoud… Iedereen is hier onzeker over, dat is de normaalste zaak van de wereld.

Nieuwe vrienden maken? Dat is voor iedereen spannend. Iedereen is hier onzeker over, ook degenen dit dat niet tonen. Dat is ook helemaal oké. Dat je je in het begin een beetje onzeker voelt, is de normaalste zaak van de wereld.
- Stijn

Is het dan belangrijk om altijd mee te doen met rest of mag ik een eigen stijl en gewoontes hebben?

Stijn: Dat is een moeilijke vraag. Het is leuk als je over gemeenschappelijke interesses kan praten. Iedereen wil ergens bij horen. Dat wil echter niet zeggen dat je je daarom helemaal anders moet gaan gedragen. Zoek kinderen op die gelijkenissen hebben met jou, maar die het ook oké vinden dat je soms anders bent dan hen. Echte vrienden nemen je immers zoals je bent…

Meedoen met de rest is leuk en prima, maar wees niet bang om een eigen mening te hebben. Die maakt jou tot wie je bent!

Moet je altijd al je boeken meenemen?

Stijn: Ja, dat is niet altijd even handig. Gelukkig hebben veel scholen lockers of kastjes waar je spullen in kan achterlaten. Toch hebben veel leerlingen vaak nog teveel in hun boekentas zitten. Neem niet steeds je hele map mee naar huis, maar alleen het hoofdstuk dat je nodig hebt. Dat is wat meer werk, maar je hebt minder gewicht mee te sleuren.

DE GOUDEN TIPS VAN STIJN

  • Zenuwachtig voor de eerste schooldag? Dat is niet meer dan normaal. Iedereen is zenuwachtig, ook degenen die dat niet laten zien. Maak je dus niet te veel zorgen en laat al die nieuwe indrukken maar op je af komen.
  • Ga je met de fiets naar school? Verken je traject! Ga tijdens de vakantie met je ouders op zoek naar de beste route naar je nieuwe school. Weet waar de gevaarlijke punten zijn. Rijd als het kan samen met verschillende fietsers, dan zien auto’s je beter en houden ze meer rekening met jou. PS: Een helm en een hesje zijn cool!
  • Geef mee vorm aan je nieuwe school. In de meeste scholen is er een leerlingenraad. Zij zijn steeds op zoek naar nieuw bloed. Leerlingen die de school leuker en boeiender willen maken voor hun leeftijdsgenoten. Ben jij zo een ondernemer? Sluit je dan aan bij de leerlingenraad, ja zal met open armen ontvangen worden!
  • Ga op zoek naar een manier van studeren die bij jou past. Je moet heel wat meer leerstof verwerken dan in de lagere school. Zoek dus hoe jij het best leert. Alleen of samen? Schriftelijke in stilte of mondeling en luidop… het kan allemaal. Dus schrijf, lees, fluoresceer, vat samen, …
  • Laat je niet verleiden door stoerdoenerij. Roken aan de schoolpoort, spijbelen, dat is best stoer. HELEMAAL NIET! Wees geen domkop en laat je niet vangen. Ga je eigen weg! Dat is pas cool!

Mail Iris en word ook reporter voor KabaaL!

Laura Raymaekers

Jeugd- en kinderwerker