Buiten
Avontuur

Los in het Bos

23 oktober 2019
Door:  Jef Lemmens
Foto's:  Isha Frateur
Op een zonnige zondag speelden heel wat gezinnen in het bos. Wij gingen langs om even mee te spelen.

Wat doe je op een zonnig herfstdag? Lekker gamen of knus een serie kijken op tv? Ik dacht het niet! Je strekt je vuile kleren aan en gaat ravotten in het bos. Binnen zitten is zoooooo jaren negentig! Dat hebben heel wat kinderen en ouders ondertussen begrepen. Massaal trokken ze naar Los in’t Bos in het Begijnenbos in Kessel-Lo. Je kon er in bomen klimmen, langs touwenparcours, katapulten sjorren, knutselen, op fantasietocht met enkele echte ridders en prinsessen of helemaal zen worden tijdens een sessie bosyoga. Onze reporter trok zijn stapschoenen aan en vroeg KabaaLmaker Alexander (10) de pieren uit zijn buitenspeelneus.

Bos? Bos? Ik heb helemaal geen bos!

Alexander: Wij wonen in het centrum van Leuven. Dat is niet zo handig als je graag in het bos speelt. Ik kan wel gaan voetballen op het speelterrein aan Sint-Maartensdal, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Gelukkig ga ik bijna elke woensdag en zondag op bezoek bij oma en opa. Die wonen vlak bij Heverleebos. Samen met mijn vriend Julian beleef ik er de tofste avonturen. 

In het bos spelen is echt veel meer dan alleen een frisse neus halen.
- Alexander

Meer dan frisse lucht alleen

Alexander: In het bos spelen is echt veel meer dan alleen een frisse neus halen. Je kan er zo veel dingen doen! We bouwen vaak kampen of verzamelen stokken. Die neem ik dan mee naar huis om er zelf een pijl en boog mee te maken. Dat is echt cool. Het bos zit ook vol met dieren. In Heverleebos zag ik al eens een klein hertje. Dat zie je echt niet alle dagen!

En vandaag? Vandaag gaan we vollenbak…

Alexander: We zijn met de fiets gekomen, wij zijn thuis echt super ecologisch. Zo was ik direct goed opgewarmd om erin te vliegen toen we toekwamen. Samen met Julian deed ik het volledige touwenparcours. We speelden dat elk stuk een level was en speelden zo ons eigen videogame hier in het echt. Daarna zijn we begonnen met het sjorren van een katapult. Ik ben echt benieuwd hoe ver we ermee kunnen schieten. Wat ik straks zeker nog wil doen? De workshop figuurzagen lijkt me wel leuk, maar ik heb ook nog wel zin om zo’n Chinees tuintje te knutselen. Ik beslis straks wel… Eerst ga ik onze katapult afwerken!

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60