Technologie
Verhalen

Een dagje 3D

20 maart 2020
Foto's:  Jef Lemmens
We sprongen met enkele KabaaL reporters binnen in FabLab Leuven om Marc de tandwielen uit zijn 3D printer te vragen...

Tijs, Laura, Hannah, Yuvan, Christoffer, Boyan en Izaak zitten in het vierde leerjaar in Don Bosco Heverlee. Ze zijn gek op uitvinders en nieuwe uitvindingen. Ze trokken op onderzoek en staken hun curieuze neuzen binnen in FabLab Leuven. FabLab is een bibliotheek met gebruiksvriendelijke machines om bijna alles te maken in hout en kunststof. Ze vroeger er medewerker Marc de kleren van het lijf.

Hallo Marc, wat gebeurt er hier allemaal? 

Marc: Dit is een plek waar studenten hun projecten kunnen komen uitvoeren. Wij stellen de dure machines die ze thuis niet hebben ter beschikking. Jullie komen vandaag op een rustige dag langs, meestal is het hier behoorlijk druk.

Hoeveel mensen werken hier?

Marc: We zijn hier met drie personeelsleden. Daarnaast hebben we ook een zestal jobstudenten. Die helpen ons om alles hier draaiende te houden.

Komen hier alleen studenten?

Marc: Vroeger stond ons lab open voor iedereen. Dat kan tegenwoordig niet meer. Werknemers en studenten van de KU Leuven mogen gratis gebruik maken van onze machines. Daarnaast hebben we ook overeenkomsten met verschillende Leuvense scholen. We plaatsen dan enkel machines op de school zelf voor een bepaalde periode. Zo kunnen alle klassen die willen er eens gebruik van maken. Op dit moment hebben we een overeenkomst met 8 scholen.

Welke machines staan hier in FabLab?

Marc: We hebben hier een heel aanbod aan  3D printers en lasersnijders. Onze eenvoudigste 3D-printer print in een kleurtje, maar we hebben er ook die verschillende kleuren tegelijk kunnen printen. Daar kan je echt leuke dingen mee doen. Momenteel maken we enkele van onze oudere printers klaar om weg te geven aan een ander FabLab in het buitenland.

Zijn er dan nog andere FabLabs?

Marc: Ja, er zijn er over de hele wereld. Ze heten natuurlijk niet allemaal FabLab, maar ze werken wel op dezelfde manier. Ons Leuvense FabLab is wel het allergrootste. Hier worden jaarlijks meer dan 10 000 projecten uitgevoerd.

Zijn er machines die niet iedereen mag gebruiken?

Marc: Over het algemeen mogen alle machines hier gebruikt worden met uitzondering van eentje; onze grote houtfrees. Die bedienen we altijd zelf. De studenten zijn er wel bij, maar vooral om te kijken. Die machine is gewoon te gevaarlijk.

Moet je betalen om de machines te gebruiken?

Marc: Neen, het gebruik is volledig gratis. Je moet wel betalen voor de materialen die je gebruikt. Je kan zelf materiaal meebrengen of het hier ter plekke aankopen. Wisten jullie dat er soms een meester van jullie school komt neuzen in onze bak met houtoverschotjes? Die gebruikt hij om mee te knutselen in zijn klas.

Soms komt er zelfs een meester van jullie school neuzen in onze bak met houtoverschotjes, daar wordt dan in de klas mee geknutseld.
- Marc

Wat is het leukste dat hier al gemaakt is?

Marc: Goh, hier worden zoveel leuke en coole dingen gemaakt, dat is moeilijk kiezen. We hebben bijvoorbeeld een toffe deurstop in de vorm van een kikker geprint en in de gang staat een super coole houten schommelstoel.

Een initiatief van